Zuvacka je super, pomaha prec so zvyskami jedla. Co si myslite o sonickej kefke? Na https://www.nakupnaporadna.sk/ ju odporucaju ako najlepsiu, mna laka jej kupa, no osobnu skusenost s nou este nemam.
Žuvačka ako doplnok v starostlivosti o orálne zdra
Doteraz najstarší dôkaz o používaní žuvačky našli archeológovia pri vykopávkach 9 000 rokov starého sídla na juhu Švédska. Sotva však mala táto pra-žuvačka niečo spoločné s teraz používanými a vyrábanými žuvačkami. Starí Egypťania používali už pred
Dejiny žuvačiek.
Doteraz najstarší dôkaz o používaní žuvačky našli archeológovia pri vykopávkach 9 000 rokov starého sídla na juhu Švédska. Sotva však mala táto pra-žuvačka niečo spoločné s teraz používanými a vyrábanými žuvačkami. Starí Egypťania používali už pred 3500 rokmi na osvieženiu svojho dychu malé gulôčky z melóna, myrrhy a kadidla, ktoré potom žuvali. V starovekom Grécku sa žuvala mastixová guma, to bola živica získavaná z kôry kríka Pistacia lentiscus. Čerstvé rezy produkovali voňavú látku , ktorá tuhla v takzvaný mastix. Grécke ženy využívali vlastnosti, ktoré sú cenené najmä dnes – pomáhala im čistiť zuby a dezinfikovala ústnu dutinu.
V strednej a južnej Amerike siahali pôvodný obyvatelia po „Chicle“ – tak nazývali Mayovia zhustnutú šťavu tropického, stále zeleného stromu Manilkara zapota. Keď Španieli v 16. storočí dobývali toto územie, tak od miestnych obyvateľov prebrali zvyk žuvať „Chicle“, ktoré sa neskôr stalo tradíciou. V severovýchodnej časti USA v Novom Anglicku indiáni hľadali uspokojenie v žuvaní tekutiny z ihličnatých stromov (najčastejšie jedľa alebo smrek). Táto gumovitá hmota, ktorá sa uvoľňovala po narezaní kôry ihličnanov, rýchle prilákala pozornosť britských kolonizátorov. Títo sa ako prví pokúsili indiánsky zvyk speňažiť.
Začiatok komerčného využívania.
Už na začiatku 19.storočia boli na území Spojených štátov Amerických dostať kocky borovicovej gumy, ktorú sa miestni podnikatelia pokúšali vyrábať podľa pôvodných receptúr starých indiánov a Mayov. Tieto kocky však boli bez chuti a neobsahovali ani aromatické látky, teraz prítomné v žuvačkách. Vtedy 29 ročný William Wrigley Jr. prišiel z Filadelfie do Chicaga, založil Wm. Wrigley Jr. Company a začal sa zaoberať výrobou mydla ako jeho otec.
Neskôr kvôli zvýšeniu predaja jeho tovaru pridával k mydlu prášok do pečiva. Táto inovatívna metóda priniesla neočakávané ovocie, pretože zákazníci si začali kupovať mydlo kvôli prášku do pečiva. Preto sa začal orientovať na výrobu prášku do pečiva a vo svojich inováciach pokračoval ďalej. A tak ku každej krabici prášku do pečiva dostal zákazník dva balíčky žuvačiek. Wrigleyho ponuka sa stala veľkým trhákom a zdalo sa, že žuvačky sú žiadanejšie ako prášok do pečiva. V roku 1893 vyrobil Wrigley Spearmint a v tom istom roku aj Wrigley Juicy Fruit, ktoré sa takmer v nezmenenej podobe predávajú dodnes.
V roku 1906 sa pán Adolph Glaser špionážnym spôsobom pokúšal dozvedieť receptúru výroby žuvačky priamo vo firme Wrigley, v roku 1910 sám začal žuvaciu gumu vyrábať v Prahe pod názvom Rici s príchuťami ruže a nektáru. Odbyt bol veľký a guma sa predávala do celého Rakúska –Uhorska. Po 2.svetovej vojne sa v ČSR prestali žuvačky vyrábať údajne kvôli hygienickým dôvodom. V 1956 ministerstvo zdravotníctva výrobu povolilo, aby tak zabránilo nelegálnemu obchodu s týmto výrobkom.
V roku 1942 H. Knighton prvýkrát informuje o čistiacom pôsobení žuvačiek. Vývoj moderných žuvačiek ovplyvnilo odstúpenie od používania cukru (sacharóza) a jeho náhrada necukornými sladidlami – xylitol, glucitol. Týmito krokmi sa rozšírila použiteľnosť žuvačiek. Stali sa jedným z prostriedkov profylaxie zubného kazu a starostlivosti o orálne zdravie.
Vlastnosti žuvačiek.
Ľudia žuvačky používajú kdekoľvek a kedykoľvek. Dávajú im dobrý pocit sviežeho dychu. Žuvanie podľa lekárov a psychológov uvoľňuje svalové a psychické napätie. Môžeme pozorovať zvýšenú schopnosť koncentrácie, okrem toho sa zrýchluje krvný obeh, prekrvujú sa tkanivá, mozog dostáva väčší prísun kyslíka, stráca sa únava. Vedecké štúdie dokazujú, že žuvanie žuvačiek pomáha lepšie sa vyrovnávať so stresovou záťažou. Žuvačky zmenšujú chuť na menšie jedlo medzi hlavnými jedlami počas dňa a obsahujú v priemere len 5 – 10 kal. Nemenej dôležitá je ich vlastnosť pôsobiť profylakticky pri vzniku zubného kazu počas dňa tam, kde nie je možnosť si umyť zuby po hlavnom jedle. Anglická literatúra spomína tzv. starostlivosť „on the go“, v nemeckej literatúre nachádzame označenie „zwischendurch“.
Klasifikácia žuvačiek.
Žuvačky môžeme rozdeliť na jednotlivé generácie. I. generácia žuvačiek – jednoduché žuvačky- nehygienické – bola postupne vysadzovaná pre svoje možné účinky pri vzniku zubného kazu spojené s mikrobiálnym pôsobením na sacharidy. Na jednej strane nám pomáhali odstrániť povlak, no naopak potencovali rast povlaku obsiahnutými sacharidmi.
Žuvačky hygienické – II. Generácia, pretože obsahujú náhradné sladidlá, očisťujú zuby od povlaku a majú výrazný dezodoračný efekt. Žuvačky profylaktické III. a IV. generácie majú dobré caries – protektívne vlastnosti, čistiaci a dezodorační efekt, neutralizujú kyseliny v dutine ústnej, a tým upravujú pH ústnej tekutiny. Majú podstatne zložitejšiu štruktúru, obsahujú niekoľko náhražok cukrov a kryštály typu pro-Z.
Žuvačky Orbit sa produkujú vo Veľkej Británii od roku 1977. Hoci sa jednalo len o konfekčnú sériu žuvačiek, ich prínos bolo viac ako len jedinečná chuť. Orbit ponúka starostlivosť o orálne zdravie. Žuvanie žuvačiek bez cukru po jedle a nápojoch neutralizuje kyslé prostredie v ústnej dutine. Orbit, prvá žuvačka bez cukru, získala uznanie Britskej Dentálnej Asociácie (BDA) ako prostriedok v doplnkovej starostlivosti o orálne zdravie.
K rade Orbit firma Wrigley pripojila žuvačky Orbit Professional a Orbit Professional Fresh Mint. Sú označované ako žuvačky bez cukru, náhradné sladidlá (xylitol, sorbitol) a s obsahom jemných mikrogranúl, okrem toho Orbit Professional Fresh Mint obsahuje výťažky z mäty piepornej, ktorá je známa svojimi protizápalovými účinkami.
Výhodou novej žuvačky Orbit Professional je fakt, že pacient prvýkrát aktuálne pociťuje účinok žuvania. Mikrogranuly tejto žuvačky obsahujú hexametafosfát. Klinické štúdie preukazujú, že táto zlúčenina efektívne odstraňuje povlak a pelikulu z povrchu zuba a prerušuje ich tvorbu na tvrdých zubných tkanivách. Hexametafosfátové mikrogranuly nemajú abrazívny efekt, toto je pravdepodobne spôsobené rozpustením granúl slinou počas žuvania. Ďalšiou substanciou žuvačiek Orbit Professional sú náhradné sladidlá – xylitol, sorbitol. Xylitol sa vyrába z brezovej šťavy, jahôd a orechových škrupín. V žuvačkách sa xylitol a sorbitol (dnes glucitol) začal používať v polovici 70. rokov 20.storočia. Je 10-krát sladkejší ako sacharóza a má chladivý efekt. Xylitol aj sorbitol majú stimulačné účinky na produkciu žlče, zvyšujú sekréciu žalúdočných štiav a zvyšujú peristaltiku tenkého čreva.
Fínski stomatológovia Alanen, Isokangas z Univerzity Turku sa zaoberali pôsobením žuvačky s obsahom xylitolu, ktorú žuvali deti 12 základných škôl v štyroch miestach Estónska. Deti dostávali na začiatku, v strede a na konci vyučovania od svojich učiteľov žuvačky so 100% xylitolom. Po 10 minútach ich museli odložiť do papierových vrecúšok. Klinické vyšetrenie prebehlo na začiatku štúdie, po 2 a 3 rokoch počas trvania štúdie. V porovnaní s kontrolnou skupinou „bez žuvačiek“, klesol výskyt zubného kazu v skupine „žuvačky s xylitolom“ o 53,5%. Rozdiely medzi vyšetreniami po 2 a 3 rokoch neboli signifikantné. Takisto Beiswanger et al. z Indiana University (USA) skúmal pôsobenie a efekt žuvania žuvačky bez cukru po jedle na incidenciu zubného kazu. Cieľom štúdie bolo zistiť účinnosť žuvania žuvačky bez cukru v prevencii vzniku zubného kazu. V Puerto Rico sa tohto výzkumu zúčastnilo 1402 detí 5.-7. ročníka základnej školy. Boli rozdelení do 2 skupín – kontrolná skupina a skupina „žuvačka bez cukru“ – kde bolo treba žuvať takúto žuvačku 3– krát denne. Všetci respondenti boli vyšetrení klinicky a rádiologicky na začiatku štúdie, po 2 a 3 rokoch. Výsledky ukázali pokles WHO indexu KPE o 7,9% po 2 rokoch a o 11% po 3 rokoch trvania štúdie. Na základe týchto výsledkov autori doporučujú žuvanie žuvačiek bez cukru po jedle, takéto žuvanie signifikantne redukuje vznik zubného kazu. Výrazné zníženie kazivosti vo svojej štúdii popísal Szoke et al. z Univerzity v Budapešti, kde 547 respondentov žuvalo 3-krát denne žuvačku bez cukru. Výsledkom bolo zredukovanie výskytu zubného kazu o 38,7 % oproti kontrolnej skupine počas 2 rokov trvania štúdie.
Ako teda používať žuvačku bez cukru?
Bežná populácia nemá reálne povedomie o žuvačkách, o pravidlách pri ich používaní. Základným zdrojom informácii je reklama. Preto by mali stomatológovia pôsobiť pri rozhovoroch s pacientami na tému žuvačky, pomôcť orientovať sa v tejto problematike.
Úloha v profylaxii zubného kazu je nesporná, ale treba chápať žuvačky ako doplnok v prevencii vzniku zubného kazu v súčinnosti so všetkými komplexnými hygienickými a preventívnymi opatreniami. Žuvačky by sa mali používať 10 – 15 minút po jedle tam, kde nie je možnosť riadneho očistenia zubov. Pri takomto krátkodobom použití žuvanie nemá významný vplyv na žuvacie svalstvo, niekoľko minútové žuvanie normalizuje pH v ústnej dutine a nemá negatívny vplyv na slinné žľazy. Treba vyberať žuvačky bez cukru, hľadať na obale použitie náhrad cukrov ako je xylitol, sorbitol…
Keďže najčastejšími užívateľmi sú mladí ľudia a deti, kde je žuvanie nekontrolovateľné, treba pôsobiť na rodičov a vysvetliť im zásady správneho žuvania žuvačiek.
Na záver treba povedať, že žuvačka nie je základným, a ani jediným prostriedkom hygieny dutiny ústnej. Verejnosť je ovplyvnená reklamami a má predstavu, že jedine žuvanie žuvačky bez cukru dokáže ochrániť zuby pred vznikom zubného kazu. Zatiaľ čo hygiena a prevencia sú im úplne cudzie. Preto je treba zdôrazňovať, že žuvačka bez cukru je vynikajúci doplňujúci prostriedok ústnej hygieny a pomáha v starostlivosti o orálne zdravie.